Operatorul Regional APA CTTA SA ALBA, prezent la Forumul anual al industriei apei in Romania, EXPOAPA 2019- Bucuresti

 

In perioada 23-25 septembrie 2019 a avut loc la Palatul Parlamentului  din Bucuresti Forumul anual al industriei apei din România – Expoapa 2019. Acest important eveniment organizat de Asociația Română a Apei este destinat experților din sector, operatorilor de alimentare cu apă și canalizare, dar și publicului larg, fiind prezenti si noi, la fel ca in fiecare an, ca membru in cadrul  acestei Asociatii, alaturi de ceilalti operatori din tara.

Pe parcursul celor 3 zile au avut loc mai multe conferinte tehnico- stiintifice, workshop-uri, prezentari ale unor proiecte de investitii si,nu in ultimul rand, un seminar POIM 2014-2020, noi fiind direct interesati de discutiile ce s-au purtat in cadrul acestuia, avand in vedere faptul ca suntem printre putinii operatori din tara care se gaseste in faza de  implementare a proiectului.

Proiectul major „Reabilitarea și extinderea sistemelor de apă și apă uzată în județul Alba, 2014 -2020”  în valoare de 114 milioane euro (fără TVA) cuprinde 3 contracte de servicii, unul de furnizare vehicule operationale  si 9 contracte de lucrari, prin care se vor realiza investiții în infrastructura de apă și apă uzată după cum urmează:

– Investiții în infrastructura de apă: conducte noi de aductiune: 21 km , conducte de aductiune reabilitate: 94,4 km, retele distributie – extindere: 53 km, retele distributie – reabilitare: 3,5 km, gospodarii de apa (noi si reabilitate): 11 buc, statii pompare/hidrofor: 7 buc, statii de tratare apa reabilitate: 2 buc., surse de apă noi: 1 buc.

– Investiții în infrastructura de apă uzată: extindere rețele de canalizare: 87,4 km; reabilitare rețele de canalizare: 6,2 km; stații noi de epurare: 2 buc., stații noi de pompare apă uzată: 49 buc.,conducte refulare apă uzată: 22,8 km.

Ne –am bucurat si am fost mandri sa auzim, in cadrul acestor conferinte, reprezentantii Ministerului dandu-ne ca exemplu celorlalti operatori, in legatura cu stadiul implementarii proiectului nostru. Am semnat pana in acest moment  6 contracte, doua de servicii si 4 de lucrari, avand, in acelasi timp, publicate alte 4 in SICAP, fiind inceputa procedura de licitatie publica. Estimarile noastre initiale au fost cu mult depasite, principala cauza fiind modificarile legislative continue, avand cate 6, 7 revizii ale Documentatiilor de Atribuire. Cu toate acestea, speram ca pana la mijlocul anului 2020 sa semnam toate contractele ramase si sa reusim finalizarea proiectului in termenele stabilite, asa cum s-a intamplat si cu anteriorul proiect implementat prin Programul Operational Sectorial de Mediu 2007-2013, considerat, datorita finalizarii acestuia, „Proiect de Succes”, a declarat directorul general al SC APA CTTA SA ALBA , Cornel Stefan Bardan.