Ziua Mondială a apei

Sarbatorirea Zilei Mondiale a Apei cu tema “REDUCEREA DRASTICA A RESURSELOR DE APA” este un prilej de readucere in atentia opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejarii cantitative si calitative a apelor si de a pune in adevarata lumina rolul, indatoririle si responsabilitatile noastre, ale celor cu atributii in intretinerea, valorificarea si protejarea surselor de apa. Considerata de multa vreme ca ceva de la sine inteles, apa poate deveni, in multe zone ale lumii, un factor de limitare a cresterii economice si a productiei alimentare in urmatoarele decenii. Din nefericire, abundenta de timp, ca si abundenta de apa, s-ar putea sa se dovedeasca amândoua iluzorii. Toata abundenta de apa poate fi intunecata de poluare, fenomen care reduce considerabil cantitatile de apa utilizabile.
Va putem da cateva informatii referitoare la aceasta tema:
“Apa acopera 2/3 din suprafata planetei dar, daca toata apa Terrei ar incapea intr-un bidon de 5 litri, apa potabila nu ar reprezenta mai mult decat o singura lingurita”. Cu toate acestea, cei mai mari consumatori la nivel general sunt: agricultura, industria, si centrele urbane.
Contaminarea apelor cu diverse substante poluante este o problema ce se manifesta in prezent la scara planetara. Criza apei se simte si afecteaza atat tarile puternic industrializate, cat si tarile slab dezvoltate, cu climat arid, unde productia agricola este limitata prin lipsa apei.
Circuitul apei de la o sursa si pana la folosinta (casnica, agricola, industriala etc.) poate ingloba si transporta o serie de reziduuri rezultate din activitatea umana, ce modifica si altereaza calitatile fundamentale. Poluantii devesati contribuie in mare masura la reducerea cantitatii de oxigen dizolvat; oxigenul dizolvat in apa reprezinta pentru majoritatea organismelor acvatice un factor iritant in dezvoltarea lor.
Cererea de apa creste insa rapid, intr-un ritm care depaseste cu mult cresterea populatiei. Cererea de apa s-a triplat intre 1950 si 1990, si se asteapta sa se dubleze din nou in urmatorii 35 de ani. Potrivit statisticilor ONU, jumatate din populatia lumii va duce lipsa de apa inainte de anul 2025.
Fiecare litru de apa poluata eliberata in natura fara a fi tratata, contamineaza alti litri de apa dulce in raul in care a fost deversat. Deversarea produselor chimice si a metalelor grele, care prezinta pericol chiar si in concentratii extrem de mici, constituie o amenintare deosebit de grava pentru calitatea apei dar si asupra sanatatii oamenilor.
Recomandam consumatorilor:

– supravegherea deversarilor prin evitarea evacuarii in reteaua de apa uzata a substantelor si obiectelor periculoase pentru om si mediu cum ar fi: produsele chimice sau toxice, obiecte solide si ascutite si medicamentele;
– cantitatile excesive de materie organica: folosirea ingrasamintelor si a altor nutrienti in cantitati mult mai mici;
– depozitarea deseurilor in locuri special amenajate;
– incetarea folosirii substantelor chimice in apropierea surselor de apa;
– resturile menajere, apa rezultata in urma spalarii hainelor si a
obiectelor de uz casnic sa fie aruncate direct la canalizare etc.
Respectarea legilor tarii si a normelor Uniunii Europene in domeniul ocrotirii factorilor mediului inconjurator este o datorire a fiecarui om care ne va apropia mai mult de standardele de viata ale acesteia.

 

Prin programele nationale si cele ale Operatorului Regional al judetului Alba cu sprijnul concret si energic al autoritatilor locale si a tuturor cetatenilor, in perspectiva imediata a anilor viitori putem crede ca motto-ul nostru “Apa da viata iar noi dam viata” va deveni o realitate.